Digitale Footprint | Week van de Mediawijsheid

Vanuit de MBOMediawijs beschikbare content heb ik deze week met studenten hun digitale footprint besproken. Een steeds belangrijker onderwerp in het huidige tijdperk van digitale media en social media. We zien immers niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt als we ons begeven in dit digitale verkeer. En heel begrijpelijk ook, want het is niet tastbaar, het valt ons niet op. Stel iemand zou ons achtervolgen op straat, dan is dat zichtbaar. Stel iemand zit achter onze rug mee te kijken als we aan het surfen zijn, dat valt op. Stel we plakken al onze foto’s buiten op de ramen, iedereen die toevallig voorbij loopt kan dit zien. Daar kiezen we dus niet voor.. Maar online is dit helaas vaak wel het geval, we zijn ons er alleen niet van bewust.

De studenten deelden hun ervaringen, realiseerden zich deze zaken nog meer ondanks dat dit niet perse iets nieuws voor hun is. Maar de kracht ligt voornamelijk in het er telkens weer bewust van worden. Wat als je straks gaat solliciteren voor een stageplek? Wat mag wel en niet gevonden worden. Ook kwamen de studenten met het nieuwe systeem dat China wil gaan invoeren ‘het punten systeem’ Wat vinden we daarvan en wat als wij dat hier zouden hebben.

Google jezelf regelmatig en un-tag of verwijder foto’s waar je liever niet op gezien wil worden. In het achterhoofd; er wordt sowieso ge-googled de volgende keer dat je gaat solliciteren. Helaas, maar waar.

Student: “Ik vond mijzelf terug op een meme*-site, een Youtube compilatie filmpje waarin ik deo in mijn gezicht spoot. Inmiddels is het filmpje al meer dan 100.000 keer bekeken!
– En je hebt hier geen problemen mee?
Student: “Nee ik vind het juist wel gaaf

Note: Gelukkig is het niet te vinden als je op zijn naam zoekt, je moet het maar net weten.

*In de praktijk wordt met een internetmeme meestal een bepaalde vorm van internethumor of -grap bedoeld, die zijn oorsprong binnen of buiten het internet vindt. Voor mensen die niet actief gebruik maken van het internet, kan de humor van memes soms vreemd of moeilijk te begrijpen zijn. (wikipedia)

Mbomediawijs