Eurosonic Noorderslag ESNS19

Afgelopen weekend bezocht Lofriday het Europese showcase festival Eurosonic Noorderslag om weer een glimp op te vangen van het talent en goeie bands die er het aankomende jaar te zien zullen zijn op festivals en in het club circuit. Maar niet alleen muziek, ook techniek/nieuwe media heeft inmiddels een prominente rol gekregen binnen het festival. Bijvoorbeeld Chordify een officiële partner en organisator van de Music Tech Hideout, waar nieuwe media zijn crossover vindt met indie/pop muziek op het festival. Daar is Chordify een mooi voorbeeld van, check deze applicatie vooral! Een educatieve tool die er voor zorgt in een digitale omgeving nog beter een muziekinstrument te leren bespelen, de gebruiker bepaalt hier zelf de muziek doormiddel van Youtube, Soundcloud of audio. Het werkt erg intuïtief en wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Ze behoren dan ook tot de grootste musiclearningservices online beschikbaar. Tijdens dit festival organiseren ze tevens sessies en hebben ze oog voor talent die ze programmeren tijdens hun showcases en sfeervolle opnames in samen werking met InDeKringloop.

De diversiteit aan podia is enorm tijdens ESNS, naast het officiële Eurosonic/ Noorderslag programma worden er veel showcases georganiseerd door partijen die bijdrage aan de Nederlandse muziekscene. Al is dit soms een bescheiden rol door bijvoorbeeld het organiseren van kleinschalige evenementen (zoals Lofriday ook doet) of bookings/event bureau’s die open huis houden en een gratis progamma aanbieden vaak met bands/acts uit hun roster of directe kring. Dit zijn mooie initiatieven tijdens ESNS waar dan ook veel animo voor is, zelfs bezoekers die speciaal voor deze gratis evenementen naar Groningen komen tijdens ESNS. Voorbeelden hiervan zijn Pinguin Radio Showcases, Grunnsonic, Dox Amsterdam, GADO GADO Party, Electrosonic & Platosonic. Veel bands die hier spelen zijn geregeld ook onderdeel van het officiële programma, zoals de acts die zijn bijgebleven als The Visual, YIN YIN, FENG SUAVE. Deze maakte goede indruk en staan op het punt nog verder door te breken dit jaar.

Het officiële programma biedt uiteraard veel moois om te zien waarvan we een groot deel zeker terug te zien zal zijn het aankomende jaar. Zo was ik onder de indruk van Vivii, FENG SUAVE,  YIN YIN, een indrukwekkende performance van Whispering Sons en vooral The Visual zette een hele goede show neer op Noorderslag in de mooi verlicht Patio. Het was er muisstil en The Visual greep de volledige aandacht. In de grote zaal was ondertussen de uitreiking van de Popprijs die dit jaar toebedeeld werd aan het streamingkanon Ronnie Flex. Zo spelen er dus vele hoogtepunten te gelijk af op zo’n avond als Noorderslag. Al ligt de echt brede muzikale diepgang meer verscholen in de programmering van Eurosonic waar Nederlands en Europees talent kris kras door elkaar te zijn ontdekken in een meer authentiekere setting van een bijzondere kerk tot een simpel afgeracht podium.

Op de laatste dag vinden ook traditiegetrouw elk jaar de IJzeren Podiumdieren plaats, de uitreiking georganiseerd door de Vereniging Nederlandse Podia en Festivals, waar in verschillende categorieën awards worden uitgereikt om zo deze sector de waardering te geven die het verdient. Samen met Joost Hengeveld (Utrechtse poppodium de Helling) kon ik vanuit Lofriday* dit spektakel bijwonen. Een indrukwekkende diner-show met optredens van artiesten als Merol, Tim Knol, Kenny B. Vermelding waard is dat zeer terecht het meest authentieke festival wat hedendag in Nederland georganiseerd wordt de prijs won voor het beste festival van 2018. Al meer dan 10 jaar weet dit festival zich te onderscheiden en een unieke programmering neer te zetten wat de stad Utrecht elk jaar weer naar een hoger plan weet te tillen. Utrecht waant zich dan even als de muzikale (wereld)hoofdstad van de Experimentele, Indie en Alternatieve cross-over muziekscene met daarbij het fantastische side programma Le Mini Who? wat zich meer richt op het lokale Nederlandse scene.

*op 27 februari een nieuwe Lofriday, lokatie de Helling. Line-up T.B.A


Whispering Sons live


Uitreiking IJzeren Podiumdieren, presentatie Michiel Veenstra


Wardrobe tijdens Belgische Showcase in The Blokes door Dox Amsterdam